Jeg elsker at betragte Asger, når han går i kast med et nyt projekt. Ude fra set, ser det ud til at Asger får en ide om at bygge en sauna og 2 uger efter er den færdige. Men en sauna bygget af Asger er en lidt længere historie, hvis du spørger mig 😉

Asger er altid på udkig efter den letteste og mest simple metode hver gang han kaster sig over et nyt projekt. Ligeledes er det vigtigt for ham at bygge noget, som endnu ikke er set helt mage.

Når det kom til bygning af sauna, så har han tumlet med tegninger, målinger og modeller i en hel del længere tid, end der hvor han for alvor går i gang med at bygge.

Så er den helt rigtige form på plads…

Asgers fokus med saunaen har fra starten været: 1. Rå træ fra skoven (ingen efterbehandling af træet), 2. Lille så den kan fragtes på en trailer og samtidig rummelig med god sidde komfort og 3. den skal have mere end et formål.

TRÆ FRA SKOVEN SOM VI BOR I

Al træ som er brugt til saunaen, kommer fra den omkringliggende skov, som vi bor i. Skoven er en bæredygtig PECF certificeret skov og al træ der er brugt til saunaen er højest fragtet 1,5 km. Når vi modtager træet, så lander det på vores savværk og herfra saver Asger hver stamme til planker, der kan bruges til saunaen. Overskuds træet bliver brugt til mindre møbler og resten til brænde til sauna ovnen. Det er vigtigt for os, at behandle træet med respekt og sørge for at intet af træet går til spilde.

Selvom saunaen står udenfor, bruger Asger ingen behandlings midler, da han hovedsageligt bruger dansk lærketræ. Dansk lærketræ er fantastisk til det danske klima, fordi det har et højt garvesyreindhold og derfor ikke skal efterbehandles. Vores bro, som også er bygget af lærketræ, står nu på andet år og er ligeledes helt rå. Derudover får lærketræ en flot gylden patina med årerne.

SUND FORNUFT

Hvad er sund fornuft, når du skal bygge en sauna?

For Asger handler det om at bruge mindst mulige materialer, at lave den så lille at den nemt kan fragtes på en mellemstor trailer og samtidig rummelig, så der er plads til gæster i saunaen. Den skal være æstetisk pæn og passe ind i naturen, så øjet falder til ro, når det kigger på den.

Her bliver den fragtet ned til søen…

Saunaen er klinkbygget og går op i en spids, hvilket betyder at der ingen spær er i saunaen og heller ingen tagpap på taget, som der normalt er på en traditionel tøndesauna.

På grund af den ovale form er sidde komforten rigtig god og der er mindre kubikmeter at varme op.

Som tidligere skrevet er træet rå, og derfor ingen pasning og vedligeholdelse. Se det er sund fornuft! 🙂

SAUNA SOM GÆSTEHYTTE

Da vi var børn, havde begge vores hjem en sauna og vi har begge erfaring med hvordan disse saunaer sjældent blev brugt som sauna, men i stedet blev til et ekstra opbevaringsrum. Så en sauna i dag skal selvfølgelig have mere end et formål, ikke mindst i sommerperioderne hvor det er alt for varmt at sidde i sauna.

Asger har gjort saunaen lang (3 meter), så den også kan bruges til gæstehytte, både når det atter bliver lunt, men også i de koldere perioder hvor brændeovnen kan få lov at køre på lavblus. Asger har bygget en lamelbund i samme stil som bænkene, så når vi får overnattende gæster eller når børnene har venner på besøg, så bliver saunaen omdannet til gæstehytte.

Lamel bunden bliver lagt mellem de to bænke og der kan lægges en madras på 2×2 meter ovenpå. Nu kan der ligge to eller flere, og falde i søvn med udsigt udover søen og vågne op til solopgangen, som ses gennem det store vindue i gavlen.

Søudsigt fra saunaen…

Skøn dag til dig,

Linda